Λευκός φασισμός

Αθωώθηκε ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος από την μήνυση που είχε υποβληθεί εναντίον του βάσει του αντιρατσιστικού νόμου για μια ανάρτησή του στο διαδίκτυο κατά της ομοφυλοφιλίας. Να το ξεκαθαρίσουμε: δεν έχει καμιά σημασία το περιεχόμενο της ανάρτησής του και όσοι επιθυμούσαν την καταδίκη του, δεν ανήκουν πολιτικά στις δυνάμεις του Δημοκρατικού τόξου. Όποιος δεν πιστεύει στην ελευθερία του λόγου για αυτόν που διαφωνεί, δεν πιστεύει καθόλου σε αυτήν. Κατά ένα περίεργο τρόπο, οι υπερευαίσθητοι σοκάρονται από τον λόγο του Αμβρόσιου, αλλά δεν ενοχλούνται καν όταν ακούνε: «κρεμάλες στους φασίστες» ή «κόψτε φέτες τους εφέτες».  Πιθανόν να μου αντιτάξετε: «μα αυτοί όλοι δηλώνουν δημοκράτες!» Ναι, το δηλώνουν, γιατί δεν διαθέτουν το θάρρος να πουν ανοικτά πως . . .

Σε κάθε ιστορική περίοδο, οι εχθροί της δημοκρατίας δεν παραμένουν ίδιοι, μεταβάλλονται  (αλλιώς η ιστορία θα ήταν βαρετή), ωστόσο έχουν χαρακτηριστική συμπεριφορά: δεν έρχονται ποτέ ως εχθροί της δημοκρατίας — έρχονται πάντα ως «φίλοι», με τεράστια επικοινωνιακή υποστήριξη και την ηθική αύρα της μεγάλης αλήθειας να περιβάλλει τον λόγο τους. Έτσι ήρθαν οι Ναζί στις μέρες τους και ακολούθησαν μετέπειτα οι Κομμουνιστές (χωρίς διάθεση να εξισώσω τους δύο, πέραν της προφανούς αυταρχικότητας των δύο καθεστώτων). Σήμερα οι τραμπούκοι του Κασιδιάρη και οι γραφικοί του Περισσού δεν ανησυχούν κανέναν, έχει μπει ιστορική ταφόπλακα στις ιδεολογίες τους. Πάντα όμως θα υπάρχουν φίδια και θα εκκολάπτουν αυγά. Έτσι μετά τον μαύρο και τον κόκκινο φασισμό περάσαμε σήμερα στον λευκό (απολιτίκ) φασισμό.

Πολιτική κηδεμονία της Liberal Elite

Το νέο αυγό του φιδιού ελέγχει τα ΜΜΕ και ακούει στο όνομα «Liberal Elite» (είτε δεξιόστροφη, εμπόριο χωρίς δασμούς — είτε αριστερόστροφη, άνθρωποι χωρίς σύνορα): όποιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις της, δεν έχει δικαιώματα· αν δεν συνετιστεί με την ρετσινιά του ρατσιστή, τον απειλεί με τον αντιρατσιστικό νόμο. Στην Αμερική οι άνθρωποι δεν σχολιάζουν στα κοινωνικά δίκτυα φοβούμενοι μην χάσουν την δουλειά τους· ενώ στην υπόλοιπη Δύση οι εταιρίες των κοινωνικών δικτύων καταργούν τους λογαριασμούς όσων «δεν συμμορφώνονται εις τας υποδείξεις». Όσο για τα δημόσια πρόσωπα, η διεθνής πρακτική εκφοβισμού μέσω της δικαστικής οδού είναι εξαιρετικά διαδεδομένη· εξαντλεί οικονομικά και ψυχικά τον οποιοδήποτε, ακόμη και αν κερδίσει (ας αφήσουμε τον διασυρμό από τα ΜΜΕ).

Επί παραδείγματι, όλα τα δημόσια πρόσωπα διεθνώς αποφεύγουν πλέον να κάνουν δηλώσεις για την εξωφρενική γκέη προπαγάνδα των ΜΜΕ μην τυχόν και βρεθούν στα νύχια της σύγχρονης «Ιεράς Εξέτασης». Ακόμη και ομοφυλόφιλοι όπως ο Μίλος Γιαννόπουλος, που υποστηρίζει ότι αυτά που ζητάει η LGBT κοινότητα δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν σε μια κοινωνία, τράβηξε τα πάνδεινα όταν τον συκοφάντησαν ως παιδεραστή. Ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων Ιταλών μόδιστρων, που δήλωσε ότι είναι κατά της υιοθεσίας τέκνων από ομοφυλόφιλους, κόντεψαν να καταστραφούν από τον Έλτον Τζον, ο οποίος πρότεινε δημοσίως το μποϊκοτάζ των προϊόντων τους.

Ο εν Ελλάδι πολιτικός λόγος

Τις τελευταίες δεκαετίες ο πολιτικός λόγος στην Ελλάδα έχαιρε πολύ μεγάλης ελευθερίας, ακόμη και κατάπτυστες περιπτώσεις κίτρινων δημοσιευμάτων με γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη ή με πλαστή φωτογραφία που εμφάνιζε ως Ναζί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δεν κατέληγαν στις αίθουσες των δικαστηρίων (μόνο κάποιοι θρησκόληπτοι εξαντλούσαν την λογοκριτική τους διάθεση στα δικαστήρια σε ταινίες, όπως «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»· σε λεξικά, όπως αυτό του Μπαμπινιώτη κοκ). Ωστόσο, αυτή η εντυπωσιακή ελευθερία του πολιτικού λόγου έλαβε τέλος τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή του «hate speech» από την ΕΕ στην Ελληνική νομοθεσία (και φυσικά της πολιτικής ορθότητας στα ΜΜΕ). Επιβεβαιώσαμε έτσι την ρήση του Κικέρωνα: «Περισσότεροι νόμοι, λιγότερη δικαιοσύνη».

Αντισυνταγματικό το hate speech

Μπορεί η ΕΕ να έχει μετατραπεί σε σφηκοφωλιά, η Αμερική όμως ξυπνάει. Πριν λίγους μήνες, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε πως το «hate speech» (ρητορική μίσους ή μισαλλόδοξος λόγος) αντιστρατεύεται πλήρως την ελευθερία της έκφρασης παραβιάζοντας το σύνταγμα (το ηχηρότερο χαστούκι στην διεθνή «Liberal Elite» σύμφωνα με τον Μπέρνι Σάντερς). Φυσικά στα δυτικά ΜΜΕ δεν ακούσαμε τίποτε για αυτό, δεν θεωρήθηκε σημαντική είδηση. Πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι, γιατί προηγήθηκε το δικό μας Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, στην υπόθεση Ρίχτερ το 2015, όπου είχε αποφανθεί πως ο αντιρατσιστικός νόμος είναι κατάφωρα αντισυνταγματικός. Αντιθέτως, αποτελεί ντροπή για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου η παλαιότερη επιβεβαίωση της καταδίκης του Ζαν Μαρί Λεπέν για «ρητορική μίσους» από τα Γαλλικά δικαστήρια με πάμπολλες μετέπειτα σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Ρητορική μίσους

Τι ορίζεται όμως ως «ρητορική μίσους»; Οτιδήποτε εκφράζει μίσος προς άλλους ανθρώπους εξαιτίας κάποιων χαρακτηριστικών τους (φυλής, φύλου, πεποιθήσεων ή ερωτικών προτιμήσεων). Επί παραδείγματι: κατηγορήθηκε για «ρητορική μίσους» ο Μητροπολίτης Πειραιώς που τόλμησε να πει ότι: «η ομοφυλοφιλία είναι μια τραγωδία, μια ψυχοπαθολογική εκτροπή»· για «hate speech» είχε κατηγορηθεί και ο Μητροπολίτης Χίου, πριν κάποιους μήνες, όταν είχε τολμήσει να ξεστομίσει δημοσίως την λέξη «λαθρομετανάστης» (υπόψιν στην Γαλλία «hate speech» θεωρείται πλέον και η γνώμη που εκφράζεται δημοσίως και αντιτίθεται στην άμβλωση). Άλλες 33 μηνύσεις για ρατσισμό κατά: της «Ελληνικής Αστυνομίας», για στάθμευση οχημάτων της σε θέση για τυφλούς· της «Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος», επειδή τάχθηκε εναντίον του Συμφώνου Συμβίωσης· της δημοσιογράφου Λώρης Κέζα, επειδή έγραψε άρθρο για την καταπίεση των γυναικών στο μουσουλμανικό κόσμο· της ΠΑΕ Ολυμπιακός, επειδή σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τον ομογενή πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη «φιλοξενούμενο»· του Λάκη Λαζόπουλου, για τη γνωστή του δήλωση εναντίον του Σόιμπλε κοκ.

Ηθική κηδεμονία των θρησκόληπτων

Φυσικά στην ίδια αντιδημοκρατική κατηγορία ανήκουν και όσοι εχθρεύονται τον βλάσφημο λόγο, όπως το να υβρίσεις τα θεία για να προκαλέσεις το θρησκευτικό αίσθημα ή να ζωγραφίσεις σε ένα πίνακα κάποιον να εκσπερματώνει σε έναν σταυρό. Θα υπερασπιστώ σθεναρά το δικαίωμα υστερόβουλων ανθρώπων να εκφράζονται ελεύθερα· ούτε θεωρώ πως η υπεράσπιση της ελευθερίας τους, να εκφράσουν την χυδαιότητά τους, είναι αδικαιολόγητη ευαισθησία. Η δημόσια χρήση του λόγου είναι κάτι που έχει νόημα μόνον αν έχει ακροατήριο και η ποινική ρύθμιση της βλάσφημης ρητορικής αποβλέπει να προσδιορίζει αυτή αυθεντικά ποια περιεχόμενα είναι και ποια δεν είναι κατάλληλα για το ακροατήριο. Ένα είδος ηθικής κηδεμονίας που είναι απαράδεκτη (άσε που η απαγόρευση του βλάσφημου λόγου απλώς τον διαδίδει ακόμη περισσότερο).

Περιορισμός του λόγου

Η πολιτική κηδεμονία της «Liberal Elite» είναι απείρως χειρότερη από την ηθική κηδεμονία των θρησκόληπτων, διότι σε μια δημοκρατική πολιτεία ο πολιτικός λόγος ιεραρχείται αξιακά πάνω από κάθε είδους ηθικό λόγο. Αυτό που επιδιώκουν ξεκάθαρα οι θιασώτες του λευκού φασισμού είναι το εξής: όποιος καταφέρει να ελευθερώσει την σκέψη του από την πολιτική ορθότητα, να στερείται αμέσως της ελευθερίας του λόγου με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Μια δημοκρατική πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της, τιμωρεί μόνο πράξεις — δεν τιμωρεί λόγια που πικραίνουν τους αποδέκτες τους (άλλο θέμα αν ζημιωθούν). Η διαφωνία, η εναντίωση, η προσβολή, η οργή, η αγανάκτηση, η ψυχική οδύνη είναι απαράδεκτες δικαιολογίες περιορισμού του λόγου. Ο περιορισμός είναι αποδεκτός μόνο στις περιπτώσεις που τα λόγια προκαλούν κίνδυνο για την κοινωνική ειρήνη, όταν δηλαδή μπορούν εύλογα να θεωρηθούν υποκίνηση εγκληματικών ενεργειών, όπως το να προτρέψεις κάποιους σε εκδηλώσεις βίας (αλλά σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ρητή σχετική πρόβλεψη από τον νομοθέτη, δεν χρειάζεται ο αντιρατσιστικός νόμος).

Κοντολογίς

Δεν υφίσταται ελευθερία του λόγου, χωρίς την ελευθερία να προσβάλλεις.

3 σχόλια στο “Λευκός φασισμός”

  1. Πραγματικά το θέμα τίθεται σε σωστή βάση και σωστό πλαίσιο, αυτό που έχει σημασία για την ουσιαστιακή ελευθερία του λόγου, είναι η ελευθερία να προσβάλλεις-προσβάλλεσαι ,δυστυχώς ελάχιστοι το αντέχουν.
    Συγχαρητήρια για την σφαιρική αντιμετώπιση -ερμηνεία.

  2. Εξαιρετικό αψεγάδιαστο, υμνος στα ελευθερα πνευματα. Πολλα λαικ και πολλα συγχαρητήρια!

  3. Ο απρόκλητα επαναλαμβανόμενος προσβλητικός λόγος όταν απευθύνεται σε συγκεκριμένο άτομο, και όχι γενικώς και αορίστως, ανάγεται στην σφαίρα της λεγόμενης “ηθικής παρενόχλησης” ένα άλλο σημαντικό σε επιπτώσεις ζήτημα που χρήζει προσοχής και μελέτης. Ποια η γνώμη σας επ΄αυτού κύριε Ζιαμπάρα ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.