Άθεοι: Εξωφρενικός «ορθολογισμός»

Υπάρχει μια αυξανόμενη μερίδα ανθρώπων στην Δύση που δηλώνουν άθεοι και για τους οποίους η θρησκεία θεωρείται ένα απλό υποκατάστατο διανοητικών ελλειμμάτων, έτσι χλευάζουν οποιονδήποτε εκφράζει μεταφυσική ανησυχία ως ηλίθιο· αμόρφωτο· αφελή· εξαπατημένο· οπισθοδρομικό· και κυρίως ανορθολογιστή. Εισήχθη και στην Ελλάδα αυτός ο εξωφρενικός «ορθολογισμός» μαζί με τον Βορειοευρωπαϊκό αντικληρικαλισμό (οι Βορειοευρωπαίοι καλά έκαναν και ξερίζωσαν ένα τέτοιο Θεό από μέσα τους, για τους Έλληνες όμως είναι ό,τι πιο ανιστόρητο, άδικο και αυτοκαταστροφικό). Η μεταφυσική έχει να κάνει με το νόημα των πραγμάτων· το «γιατί;», που φώναξε για πρώτη φορά ο άνθρωπος μπροστά σε έναν νεκρό. Δεν εξετάζουμε ποιοι έχουν δίκιο, οι άθεοι ή οι ένθεοι· ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να αποφανθεί οριστικά.

Λογική και πίστη αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος σε κάθε έκφανση της ζωής — όχι μόνο στην Θρησκεία. Ο επιχειρηματίας χρειάζεται σημαντικά περισσότερη πίστη από λογική για να αναλάβει την διακινδύνευση μιας επένδυσης — σε αντίθεση, με τον manager που θα την διευθύνει· αλληλοσυμπληρώνοντας έτσι ο ένας τον άλλον. Ακόμη σημαντικότερο, για να ξεκινήσεις και να διατηρήσεις μια προσωπική σχέση απαιτείται πολύ πίστη· δηλαδή εμπιστοσύνη — η λογική ελάχιστα μπορεί να σε βοηθήσει. Το περιβάλλον της Θρησκείας είναι αυτό που κατ’ εξοχήν εκπαιδεύει την καρδιά σου να πιστεύεις· δηλαδή να είσαι ισορροπημένος — ακριβώς, όπως το σχολείο εκπαιδεύει το μυαλό σου, την λογική σου.

Επίσης να ξεκαθαρίσουμε πως ελάχιστη σχέση έχει με την λογική ο Ορθός Λόγος: σημαίνει την αναλογία ποσότητας σκέψης και σημαντικότητας ενός θέματος. Αποτελεί Ελληνική ανακάλυψη (αναφέρεται πρώτη φορά στον Ηρόδοτο) ο Ορθός Λόγος, δηλώνοντας το μέτρο μεταξύ υπερβολικής και ελλιπούς σκέψης πάνω σε ένα θέμα· όπως η ορθή γωνία που βρίσκεται μεταξύ αμβλείας και οξείας γωνίας. Επί παραδείγματι: δεν είναι πολιτικά ορθολογικό να συζητάς εβδομάδες τα τηλεφωνήματα/ψώνια/τζόγο του Καμμένου και να μην συζητάς το πως θα κατορθώσεις την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Οπότε δεν ισχύει πως ο άθεος είναι ορθολογιστής επειδή δεν πιστεύει, ούτε πως ο ένθεος είναι ανορθολογιστής επειδή πιστεύει· αυτά είναι άσχετα μεταξύ τους. Ο άθεος υποχρεώνεται να πιστέψει πολλά άλογα: λ.χ. πως δεν χρειάζεται κάποιο Αριστοτελικό «Πρώτο Κινούν», να θέσει τα άλλα σε κίνηση· να απορρίψει την Αρχή της Αιτιότητας του Ακινάτη, πως όλα έχουν μια αιτία· και το πιο εξωφρενικό απ’ όλα, πως το Bing Bang δεν χρειάζεται κάποιον Bing Banger. Πράγματα που Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Δαρβίνος, Αϊνστάιν και τόσοι άλλοι ένθεοι τιτάνες διανοητές, θα γέλαγαν να τα άκουγαν.

Σε σύγκριση με έναν ένθεο, λοιπόν, ο άθεος απαιτείται να διαθέτει περισσότερη πίστη, λιγότερη λογική και σχεδόν καθόλου ορθολογισμό· ώστε να κατορθώσει να πιστέψει πως τα πάντα προέρχονται από το τίποτε.

2 σχόλια στο “Άθεοι: Εξωφρενικός «ορθολογισμός»”

  1. Δημήτρη, εάν το big bang χρειάζεται κάποιον big banger, τότε δε χρειάζεται και ο big banger τον δικό του big banger? Ποιος είναι αυτός τότε?

  2. Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ήν από τον Θεό.Η λογική είναι πίστη και το αντίστροφο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.