Τι θέλει μια γυναίκα;

«Το μεγάλο ερώτημα που δεν έχει ποτέ απαντηθεί, και το οποίο δεν έχω καταφέρει ακόμα να βρω μια απάντηση — παρά τα 30 χρόνια έρευνάς μου στην γυναικεία ψυχή— είναι το εξής: “Τι θέλει μια γυναίκα;”». Αυτό έγραψε ο πιο διάσημος στον κόσμο ψυχίατρος, Σίγκμουντ Φρόιντ, σε ένα γράμμα του στην Μαρία Βοναπάρτη το 1925. Οι περισσότεροι άντρες νομίζω το ίδιο θα λέγαμε. Τις περισσότερες φορές τις θεωρούμε τρελές και αυτές μας θεωρούν ανώριμους.

Ωστόσο, τώρα —εδώ και τώρα!— στον ιστοχώρο του AntiLiberal, σε αυτό εδώ το άρθρο που διαβάζετε πρόκειται να δώσω απάντηση σε αυτό το μεγάλο ερώτημα του Φρόιντ. Και όπως όλα τα ακριβά πράγματα στην ζωή, θα δοθεί δωρεάν. Ως άντρας με βαθιά επίγνωση της θηλυκής μου πλευράς, πρόκειται να φωτίσω την σκοτεινή αυτή περιοχή της σχέσης των δύο φύλων (ελπίζω οι γυναίκες που έχουν περάσει από την ζωή μου να μην γελάνε).

Απάντηση, στο «τι θέλει μια γυναίκα;»

Να λοιπόν η απάντηση: Μια γυναίκα θέλει να είναι όσο πιο πολύ γίνεται επιθυμητή· να την ερωτεύονται και να την ποθούν. Στον γάμο οι γυναίκες δεν αναζητούν απλά την αγάπη — κυρίως, αναζητούν τον έρωτα. Μια γυναίκα θέλει να την θέλουν· επιθυμεί να την επιθυμούν. Μια γυναίκα δεν παντρεύεται πρωταρχικά για να την αγαπούν· παντρεύεται για να την ποθούν, να αισθάνεται πως βρίσκεται με έναν άντρα που έλκεται προς αυτήν.

Απόδειξη

Και αυτή η απάντηση είναι εύκολο να αποδειχθεί: αν μια γυναίκα ήθελε, πρώτα και κύρια, να αγαπηθεί, θα έμενε με τους γονείς της. Γιατί να αφήσει την άνεση του πατρικού της; Ουδείς πρόκειται να την αγαπήσει περισσότερο από τους γονείς της. Οι γονείς της δεν πρόκειται ποτέ να την χωρίσουν. Οι γονείς της δεν πρόκειται ποτέ να την απατήσουν. Η μητέρα της δεν θα πάει ποτέ στην κόρη του διπλανού διαμερίσματος να πει: «Φιλοθέη, είσαι η κόρη που πάντα ήθελα. Η δική μου κόρη δεν με καταλαβαίνει. Κάποια μέρα θα μπορώ να πω σε όλους την μητρική αγάπη μου για σένα. Προς το παρόν όμως, σου πήρα αυτό το μικρό δώρο, μην πεις τίποτε σε κανέναν». Το να απιστήσουμε στα παιδιά μας, όντως, ακούγεται γελοίο. Η αγάπη των γονιών μιας νέας γυναίκας είναι απροϋπόθετη. Δεν χρειάζεται να ντυθεί όμορφα και να βαφτεί για να τους εντυπωσιάσει. Την αγαπούν ό,τι και να κάνει. Αν ήθελε λοιπόν να αγαπιέται, θα έμενε σπίτι.

Αγάπη

Γιατί όμως η έννοια της αγάπης έχει τόσο πολύ υπερεκτιμηθεί; Κυρίως λόγω του Χριστιανισμού, στον οποίο κυρίαρχη έννοια είναι η αγάπη (δεν έχει σημασία αν κάποιος πιστεύει ή όχι, η θρησκεία επιβάλει τρόπο σκέψης και ιστορικούς εθισμούς σε όλη την κοινωνία, εκεί βρίσκεται η δυναμική της — όχι στην υπόσχεση της μεταθανάτιας ζωής). Μπαίνοντας σε κρίση ο Χριστιανισμός στην Δύση, μπήκαν σε κρίση και οι θέσεις του, που συμπυκνώνονται στην ρήση: «η αγάπη είναι αυταπάρνηση, ο έρωτας εγωισμός». Η έννοια του έρωτα στον Χριστιανισμό έχει υποτιμηθεί εξαιρετικά. Παρ’ ότι, στο «Άσμα ασμάτων» της Παλαιάς Διαθήκης, ο έρωτας δείχνει να έχει προτεραιότητα έναντι της αγάπης.

Έτι περαιτέρω, στα Αγγλικά, που είναι η επικρατούσα γλώσσα της εποχής και που εκφράζει τον πλέον επιθυμητό τρόπο ζωής, το “Love’ σημαίνει και τα δύο: «αγάπη» και «έρωτα». Είναι μεγάλο πρόβλημα όταν η γλώσσα σου δεν σε βοηθάει να καταλάβεις τι σου συμβαίνει. Και αυτό το μπέρδεμα, δυστυχώς, το εισαγάγαμε στην Ελληνική κοινωνία από την Εσπερία (προφανώς, μαζί με την Κοινωνία της Αφθονίας). Βιώνουμε πλέον πολύ έντονα την αμφισβήτηση του γάμου σε όλη την Δύση — οι μόνοι που τον επιδιώκουν είναι οι ομοφυλόφιλοι).

Πραγματικότητα

Συναντώ πολλά ζευγάρια που είναι στα τελευταία τους: οι γάμοι τους είναι βαρετοί, η ζωή τους γεμάτη ρουτίνα και η σχέση τους στερείται πόθου. Επικαλούνται τα γνωστά: έλλειψη επικοινωνίας, ανύπαρκτη σαρκική επαφή, μάχες χαρακωμάτων, οικονομική πίεση, ευθύνες ανατροφής παιδιών κοκ. Ειδικά όμως οι γυναίκες είναι περισσότερο απογοητευμένες από τους άντρες, όσον αφορά τους γάμους και τις σχέσεις: αισθάνονται να τις αγαπούν, αλλά όχι να τις επιθυμούν· να τις φροντίζουν, αλλά όχι να τις ποθούν.

Βέβαια έχω δει και γάμους που δείχνουν σταθεροί — δύσκολα όμως, θα έλεγα πως υπάρχει ενθουσιασμός. Αν και βρίσκεις άπειρα βιβλία και άρθρα ειδικών για τα προβλήματα στον γάμο, όλα προσπαθούν να επαναφέρουν την αγάπη ανάμεσα στο ζευγάρι. Το πραγματικό πρόβλημα όμως δεν είναι στην επαναφορά της αγάπης — είναι στην ίδια την αγάπη. Η αγάπη αδυνατεί να κρατήσει ενωμένους έναν άνδρα και μια γυναίκα, ρομαντικώ τω τρόπω. 

Με απλά λόγια, η αγάπη δεν έχει την δύναμη για να καταφέρει κάτι τέτοιο. Ο έρωτας όμως έχει. Ο έρωτας είναι η πιο ισχυρή δύναμη στο σύμπαν. Μας το λέει ο Ησίοδος: «Στην αρχή δεν υπήρχε τίποτα· μετά έγινε ο Έρωτας» και συνεχίζει: «Έρωτας και Νείκος (σημαίνει διαμάχη), αυτά τα δύο, ήταν η αρχή του κόσμου».  Χωρίς τον έρωτα, λοιπόν, ο γάμος νομοτελειακά θα μαραθεί, αργά ή γρήγορα. Χιλιετηρίδες ανθρώπινου πολιτισμού ο έρωτας κρατούσε το ζευγάρι ενωμένο μέσα στον γάμο — εξαίρεση οι τελευταίες δεκαετίες στην Δύση, μετά την σεξουαλική επανάσταση. 

Η κρατούσα άποψη πως ο έρωτας έχει ημερομηνία λήξης δεν ισχύει — είναι τόσο λάθος, όσο και η άποψη που θέλει τον νόμο της βαρύτητας να σταματήσει να ισχύει κάποτε.

4 σχόλια στο “Τι θέλει μια γυναίκα;”

 1. Η συμπύκνωση της κρίσης κατά των θέσεων του Χριστιανισμου περί αγάπης με κάλυψε απόλυτα. Καλό ξεκίνημα, καλή δύναμη. ?

 2. Για την διαιώνιση του ανθρώπινου είδους ο μεν άντρας έχει ως ένστικτο την ποσότητα, η δε γυναίκα την ποιότητα. Αυτό ακριβώς το ένστικτο του γυναικείου φύλου είναι το κεντρικό θέμα της σκέψης των γυναικών. Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτό.

 3. Συγχαρητηρια ,μια και υπερκερασατε τον Φρουντ και επιτελους δωθηκε απαντηση στο τι αναζητα μια γυναικα.
  Η φυση της θηλυκης υποστασης ειναι να δινεται ολοκληρη ψυχη τε και σωματι στον ανθρωπο που θα επιλεξει σαν μονιμο συντροφο,στην πορεια διαμοιραζεται σε παμπολες υποχρεωσεις,σαν εργαζομενη,νοικοκυρα,μητερα,ερωμενη και γενικα ειναι ο θεμελιος λιθος μιας οικογενειας.
  Τι ζητα ενδομυχα τελικα;Ειναι η αναγνωριση της αξιας της,αλλα και ενα ερωτικο βλεμμα με ποθο απο τον συντροφο της,που θα της υπενθυμιζει ποσο θελκτικη ειναι,ποσο ακομα μπορει να συγκινει σαν θηλυκο,μια και ο χρονος και οι αντιξοοτητες της ζωης ειναι μοιραιος στην ομορφια της και η αναγκη της και η ανασφαλεια της για συνεχομενη επιβεβαιωση απο τον συντροφο της ,θα ειναι συνεχης.
  Οταν λοιπον η γυναικα παψει να αισθανεται το αντικειμενο του ποθου για τον συντροφο της ,δεν νιωθει απλα την απορριψη,αλλα χανει τον λογο υπαρξης της σαν θηλυκο και σαν βασικο μελος της συνοχης της οικογενειας.
  Γιαυτο αγαπητα μου αρσενικα,αν δεν θελετε να χασετε την σιγουρια και την ασφαλεια της οικογενειας,μην ξεχνατε εκεινες τις μικρες ,αλλα απαραιτητες λεπτομερειες ,για να πεισετε την συντροφο σας,οτι θα ειναι η μονιμη υπαρξη στην ψυχη σας και στην σκεψη σας που θα σας ξεσηκωνει.
  Και ναι,η ρουτινα μπορει να ξεπεραστει,αρκει να υπαρχει αμοιβαια θεληση και συνεχομενη προσπαθεια,κατω απο εναν ακρως ομως αληθινο διαλογο,γιατι το βασικοτερο συστατικο σε μια πετυχημενη σχεση ειναι η ειλικρινεια,που δυστυχως ελαχιστοι την τολμουν και την πετυχαινουν.

 4. η γυναίκα δεν επιθυμεί να την ποθούν. Ξέρει έτσι κι αλλιώς ότι τον πόθο τον κινεί η ίδια. Δεν νοιάζεται για την αγάπη γιατί επίσης γνωρίζει ότι κανείς δεν έχει τόση αγάπη όσο αυτή μέσα της. Η γυναίκα γίνεται μάνα μέσα από μια πολύ επικίνδυνη και επίπονη διαδικασία ( μην ακούτε τις…διαφημιστικές τρυφεράδες ότι η εγκυμοσύνη είναι η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας). Δεν θέλει να είναι ούτε αρχηγός ούτε επιτελάρχης .Η γυναίκα δεν θέλει τίποτα γι’ και ο Φρόυντ δεν μπόρεσε να απαντήσει. Οι άντρες θέλουν η γυναίκα να επιθυμεί κάτι και δεν βγάζουν άκρη γιατί σαν μια καλή μάνα ή αδελφή ή σύζυγος ή ερωμένη κάθε φορά τους δίνει μια απάντηση ή προβάλλει ένα αίτημα που θα ικανοποιήσει όχι αυτήν αλλά τον άντρα που θα δράσει. Το μόνο που θέλει η γυναίκα είναι να ζει τη ζωή σαν ζωή και σαν θάνατο και σαν ανάσταση….και το μόνο που τη θυμώνει είναι όταν εγκλωβίζεται από το μεγάλο της έρωτα ( για τον γιο που έτεκεν, τον άντρα που έτεκεν τον πατέρα που έτεκεν) να παίζει τα παιχνίδια του για να γίνει εκείνος ικανός να ανθίσει ή απλά να ζήσει. Και μη ρωτήσετε για την κόρη…Εκείνη είναι η γυναίκα της επόμενης γενιάς που θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.