Υπερθέρμανση του πλανήτη

Ζητώντας κάποτε από έναν Αμερικανό Δημοκρατικό φίλο να μου εξηγήσει την στάση τους για την «κλιματική αλλαγή», με είχε ρωτήσει λίγο σκωπτικά: «Θα έβαζες ποτέ στοίχημα $1000 για τον αυριανό καιρό;»· «όχι», του απάντησα· και με ξαναρωτάει «τότε γιατί οι ΗΠΑ να βάλλουν στοίχημα τρισεκατομμύρια για την «υπερθέρμανση του πλανήτη» που είναι ακόμα θέμα υπό συζήτηση;».

Ανταπαντώντας του και κάνοντάς του και λίγη πλάκα —πως θα του το πω απλά να το καταλάβουν ακόμη και οι Αμερικανοί— του μετέφερα την δική μου ενστικτώδη άποψη επί του θέματος: «Πως βλέπω τον πλανήτη σαν μια χολιγουντιανή ταινία (ήμασταν κοντά στο Χόλιγουντ)· με 4 σκηνικά, την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον χειμώνα· στην οποία πρωταγωνιστούν ο ήλιος, το φεγγάρι και τα αστέρια»· και συμπληρώνω, «ε, εμείς είμαστε οι θεατές που συνεχώς αλλάζουν». Υπονοώντας πως δεν έχουμε κάποια επιρροή στην παράσταση, άρα και στον πλανήτη. Διαχωρίζοντας έτσι και εγώ την θέση μου για την σίγουρα αποδεκτή «προστασία του περιβάλλοντος» από την αμφισβητούμενη «υπερθέρμανση του πλανήτη».

Πέρα από την πλάκα το θέμα είναι πολύ βαθύτερο και πρωταρχικά θεολογικό, όσο και να ακούγεται παράξενο. Ο Κέλσος πριν 2.000 χρόνια είχε προβλέψει ότι αν επικρατήσει ο Χριστιανισμός, οι θάλασσες θα μολυνθούν και τα ποτάμια θα βρομήσουν· τον λόγο του μας τον σώζει, ένας από τους πατέρες της Εκκλησίας, ο Ωριγένης (ο οποίος αυτοευνουχίσθηκε για να αντισταθεί στους πειρασμούς). Πως όμως ο Κέλσος το είχε καταλάβει αυτό από τότε; Μα η Εβραϊκή έννοια του ενός και μόνο Θεού, υπονοεί την μία και μόνη αλήθεια (την οποία ενίοτε την υπαγορεύει κιόλας σε κάποιους πιστούς του και μετά «τρέχουμε και δεν φτάνουμε»). Βέβαια, και ο Σωκράτης είχε υποστηρίξει την μία αλήθεια, στην φιλοσοφία όμως, και πάντα σε μια δυναμική ισορροπία με τους σοφιστές και τους τραγωδούς — όχι σε θεολογικό επίπεδο. Η αντίστοιχη αρχαιοελληνική έννοια του θείου, είναι αυτή του Ομήρου: όπου οι 12 θεοί μοιράζονται 6 και 6, ανάμεσα στους Αχαιούς και στους Τρώες. Ο ένας και μόνο Θεός, είναι απαγορευτικός για την πηγή κάθε είδους σκέψης: την αμφιβολία. Από την άλλη όμως, αυτή η μονολιθικότητα της σκέψης έδωσε κάτι πολύ σημαντικό στον άνθρωπο: την στοχοπροσήλωση. Αυτή μας εξασφάλισε πολλά υλικά αγαθά, οδηγώντας μας στην Βιομηχανική Επανάσταση και στα αναπόφευκτα προβλήματά της. Ευτυχώς για εμάς στην Ορθοδοξία υπάρχει μια αλληλοπεριχώρηση των δύο κοσμοθεάσεων.

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Δονάλδος Τράμβιος με την έγκριση του Αμερικανικού κογκρέσου ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή, ενώ «διαβεβαίωσε ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος». Για άλλη μια φορά, ο Δονάλδος αψήφησε το διεθνές πολιτικό κατεστημένο. Με την σειρά τους, λύσσαξαν οι εκπρόσωποι της διεθνούς «Liberal Elite» (Μέρκελ, Μακρόν, Τριντό), οι οποίοι ελέγχοντας ολοκληρωτικά τα δυτικά ΜΜΕ παρουσιάζουν καθημερινά τον Δονάλδο σαν κλόουν, που σήμερα πέφτει, αύριο πέφτει (η δική μας «Καθημερινή» τον αποκαλεί «πορτοκαλί εμετό», ρε μπας και τα παίρνει ο Αλαφούζος;). Τα δυτικά ΜΜΕ δίνουν την εντύπωση πως μόνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αμφισβητεί την «υπερθέρμανση του πλανήτη». Λάθος. Όλο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (και όχι μόνο) στην Αμερική την αμφισβητεί (θεωρώντας ότι υφίσταται ως θεωρία απλά για να χρηματοδοτεί το τεράστιο σύστημα των ΜΚΟ διεθνώς που αντλούν κονδύλια από τους κρατικούς προϋπολογισμούς).

Επειδή δεν πρόκειται να ακούσετε πουθενά στα ΜΜΕ διαφορετική άποψη για την «υπερθέρμανση του πλανήτη» ή την «κλιματική αλλαγή», όπως την μετονόμασαν αργότερα οι υποστηρικτές της, σας παραθέτω την άποψη του Νορβηγού νομπελίστα Ivar Giaever, ο οποίος την καταρρίπτει ως απάτη. Σε μια ομιλία του πριν δύο χρόνια, έδειξε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός, σε ό,τι αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, λέει, έχει γίνει μια νέα θρησκεία, ακριβώς γιατί δεν σου επιτρέπεται να την συζητήσεις (συμπληρώνω εγώ: κάτι σαν την γκέη προπαγάνδα, την επιδοτούμενη λαθρομετανάστευση, την ισοπέδωση των φύλων, την εξίσωση των πολιτισμών, τις φυλετικές διαφορές, το ελεύθερο διεθνές εμπόριο). Ο Ivar Giaever προκαλεί ακόμη περισσότερο λέγοντας πως όλη αυτή η υστερία ανήκει στην σφαίρα του φανατικού «θρησκευτισμού» (θρησκευτισμός: λέξη που χρησιμοποιείται όταν η πίστη είναι αυτοσκοπός και οι εκπρόσωποί της συντεχνία, αντί για μέσα πνευματικής ανόδου), όπου κυριαρχεί το «πίστευε και μη ερεύνα».

Οι πρόσφυγες της Αφρικής, συνεχίζει ο Ivan Giaever, εγκαταλείπουν την Ήπειρο λόγω φτώχειας και όχι λόγο υπερθέρμανσης. Τον ανησυχούν αυτά που αποφάσισαν τα «μεγάλα κεφάλια» στη συνάντηση του Παρισιού, γιατί οι Αφρικανοί δεν έχουν ανάγκη από φωτοβολταϊκά, αλλά από λύσεις ενάντια στη φτώχεια. Σπαταλιούνται τόσα λεφτά, λέει, σε φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ, αντί να βοηθούν όλους αυτούς τους ανθρώπους· η εξέλιξη του ανθρώπου τον έφερε να έχει φτηνή ενέργεια, που είναι το πετρέλαιο, αλλά τώρα ξαφνικά δεν την θέλουν την φτηνή ενέργεια, και στρέφονται στις ΑΠΕ που είναι πιο δαπανηρές.

Προσωπικά δεν έχω αποκρυσταλλώσει άποψη επί του θέματος της «υπερθέρμανσης του πλανήτη», πως μπορώ όμως να εμπιστευτώ όλο αυτό το διεθνές σύστημα της «Liberal Elite», που εκπροσωπείται από τα δυστοπικά ΜΜΕ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.