Οικολόγοι: οι σύγχρονοι αλχημιστές

Άρχισαν οι διαφημίσεις για τα πλαστικά Χριστουγεννιάτικα δέντρα και οι οικολόγοι καραδοκούν για να μας γεμίσουν ενοχές αν δεν τα επιλέξουμε. Τι είναι άραγε πιο οικολογικό για το περιβάλλον να στολίσουμε; Πλαστικό δεντράκι, παραδοσιακό καραβάκι από τα μεγαλομπακάλικα ή φυσικό δεντράκι από τον πλανόδιο μικροπωλητή; Φυσικά, το φυσικό δεντράκι είναι η σωστότερη επιλογή, που είναι 5 φορές πιο οικολογικό, άσε που θα ευωδιάσει και όλο το σπίτι.

Οι μικροπωλητές έχουν ιδιόκτητες εκτάσεις που καλλιεργούν δεντράκια και όσα περισσότερα αγοράζουμε από αυτούς, τόσο περισσότερα θα φυτεύουν. Το ίδιο κάνουν και οι πολύ μεγάλες χαρτοβιομηχανίες διεθνώς, κόβουν δέντρα από την μια, φυτεύουν από την άλλη. Η ανακύκλωση βέβαια πρέπει να γίνεται, διότι πρέπει να σεβόμαστε αυτά που παίρνουμε από την μητέρα φύση. Δεν έχει βάση όμως η υστερία των οικολόγων: κάθε φορά που χρησιμοποιούμε μια κόλλα χαρτί να αισθανόμαστε ενοχές πως καταστρέφουμε τον πλανήτη. Αυτή η τελευταία άποψη ανήκει στην σφαίρα της θεολογίας — όχι της επιστήμης.

Η αποψίλωση των δασών στις χώρες της Δύσης είναι μύθευμα, λ.χ. στην Ελλάδα δεν έχουν μειωθεί τα δάση, ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στον Καναδά — αντιθέτως, τα δάση αυξάνονται, έστω και σε μικρά ποσοστά· αυτό δείχνουν τα στοιχεία από δορυφόρους. Παρ’ ότι συγχρόνως έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση του πληθυσμού συγκριτικά με 100 χρόνια πριν. Ωστόσο οι επαγγελματίες οικολόγοι ποτέ δεν είναι ικανοποιημένοι και επιμένουν: κάθε δεντράκι πρέπει να προστατεύεται, ενώ τα προϊόντα του τα θεωρούν μη απαραίτητα και θέλουν να απαγορευθεί η εμπορική εκμετάλλευσή τους. Η κινδυνολογία τους πάει ως εξής: κόβοντας δέντρα θα ξεμείνουμε από οξυγόνο, οπότε δεν θα μπορούμε να αναπνεύσουμε· και αυτό είναι το λιγότερο, γιατί μετά λόγω της αύξησης του CO2 στην ατμόσφαιρα θα ψηθούμε ζωντανοί. Κατ’ αρχάς, το οξυγόνο που δήθεν θα ξεμείνουμε κόβοντας τα δέντρα: έχετε δει ποτέ στην Σαχάρα ή στους Πόλους να μην μπορούν να αναπνεύσουν; Φυσικά όχι, το 90% του οξυγόνου παράγεται από τις θάλασσες.

Ειδικά όμως το θέμα του CO2 έχει δαιμονοποιηθεί λόγω των τεράστιων ποσών που παίζονται διεθνώς στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ξεκάθαρα λοιπόν, χωρίς CO2 η ζωή στην γη θα ήταν αδύνατη: όλοι οι οργανισμοί είναι βασισμένοι στον άνθρακα, ο οποίος προέρχεται από το CO2 της ατμόσφαιρας. Επίσης, όλα τα ορυκτά καύσιμα (κάρβουνο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) προέρχονται από μικροοργανισμούς που πήραν τον άνθρακα από το CO2 της ατμόσφαιρας. Αν το δούμε σε γεωλογικό χρόνο, ζούμε σε περίοδο πολύ χαμηλού επιπέδου CO2 στην ατμόσφαιρα. Κάποτε τα επίπεδα CO2 ήταν 10 φορές μεγαλύτερα απ’ ότι σήμερα και το βέλτιστο επίπεδο CO2 για την ανάπτυξη της χλωρίδας είναι 4 φορές περισσότερο από το σημερινό. Αυτό το ξέρουν καλά όσοι έχουν θερμοκήπια: όταν θέλουν να αυξήσουν την ανάπτυξη των φυτών τους παροχετεύουν μέσα CO2. Η σταδιακή αύξηση του επιπέδου CO2 στην ατμόσφαιρα το μόνο που θα προκαλέσει είναι το πρασίνισμα της γης. Το οποίο είναι ιδιαίτερα καλό, διότι σε λίγες δεκαετίες θα πρέπει να θρέψουμε 10 δισ. ανθρώπους.

Στον ιστορικό χρόνο, μόνο ο πολιτισμός εξελίσσεται, όχι οι άνθρωποι· γι’ αυτό την θέση των πάλαι ποτέ αλχημιστών πήραν σήμερα οι επαγγελματίες οικολόγοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.