Κλιματική αλλαγή

Όταν κάποια στιγμή ρώτησα έναν πολύ αξιόλογο φίλο Οικολόγο γιατί η μισή Αμερική αντιτίθεται στην «Κλιματική Αλλαγή», μου απάντησε πως αυτό συμβαίνει μόνο στα ΜΜΕ που οι γνώμες διχάζονται — στην επιστημονική κοινότητα ουδείς την αμφισβητεί. Μύθευμα! Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: αποκρύπτεται η αμφισβήτηση της «Κλιματικής Αλλαγής» στα δυτικά ΜΜΕ, ενώ υπάρχουν πολλοί σοβαροί επιστήμονες που την αμφισβητούν (λ.χ. ο Νορβηγός νομπελίστας Ivar Giaever).

Προχθές ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απέδωσε τους τελευταίους τυφώνες στην Αμερική στην «Κλιματική Αλλαγή» και τα πήρα στο κρανίο, γιατί η δραστηριότητα των τυφώνων στην Αμερικανική ήπειρο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της από το 1970 (πηγή: The Wall Street Journal). Λένε συνεχώς μισές αλήθειες, λ.χ. οι αρκτικοί πάγοι όντως μειώνονται, δεν αναφέρουν όμως πως οι ανταρκτικοί πάγοι αυξάνουν.

Ας αφήσουμε όμως τις διαφωνίες των επιστημόνων και ας δούμε αυτό στο οποίο όλοι συμφωνούν: το κλίμα της γης συνεχώς αλλάζει. Επί παραδείγματι: τις τελευταίες δύο χιλιετίες ζήσαμε την ζεστή Ρωμαϊκή εποχή, η οποία ήταν θερμότερη από την σημερινή· μετά ήρθε το πιο δροσερό πρώτο μισό της Μεσαιωνικής περιόδου· ακολούθησε το δεύτερο μισό με θερμοκρασίες ίδιες με σήμερα· μετά ήρθε μια μικρή εποχή παγετώνων, που έδιωξε τους Βίκιγκς από την Γροιλανδία· ενώ τα τελευταία 300 χρόνια, η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά. Καμιά από αυτές τις αλλαγές δεν προκλήθηκε από τον άνθρωπο. Τις τελευταίες 400 χιλιετίες περάσαμε 4 περιόδους παγετώνων, στις οποίες η γη καλύφθηκε από πάγους με μικρά διαλείμματα αύξησης θερμοκρασίας. Τώρα ζούμε σε ένα τέτοιο διάλειμμα, γι’ αυτό υπάρχει τόσος πάγος στους πόλους (πριν 30.000.000 χρόνια δεν υπήρχε καθόλου πάγος στην γη).

Το σημαντικότερο στο οποίο οι επιστήμονες συμφωνούν: δεν υπάρχει σταθερή συσχέτιση θερμοκρασίας και επιπέδου CO2 στην ατμόσφαιρα (υπάρχουν μάλιστα περίοδοι εκατομμυρίων χρόνων που αυτά παραμένουν τελείως ανεξάρτητα μεταξύ τους). Ακόμη και τις τελευταίες δεκαετίες, που οι ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 είναι υψηλότερες από ποτέ, η θερμοκρασία του πλανήτη δεν έχει αυξηθεί (αν και ζούμε σε περίοδο αύξησης θερμοκρασίας). Γι’ αυτό άλλωστε οι Οικολόγοι ακτιβιστές άλλαξαν το όνομα του φαινομένου από «Υπερθέρμανση του Πλανήτη» σε «Κλιματική Αλλαγή»· από κάτι απολύτως αντιεπιστημονικό σε κάτι πιασάρικο μαρκετίστικο, στο οποίο ουδείς διαφωνεί.

Το ερώτημα όμως παραμένει: θα αυξηθεί η θερμοκρασία; Εκεί έγκειται η διαφωνία των επιστημόνων: οι μεν που υποστηρίζουν την «Κλιματική Αλλαγή» απαντάνε ναι — οι δε δίνουν άλλες απαντήσεις. Στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει! Το να προβλέψεις το κλίμα ακόμα και σε μία-δύο δεκαετίες από τώρα, είναι αδύνατον, οι μεταβλητές είναι άπειρες και τις περισσότερες δεν τις καταλαβαίνουμε πλήρως: η ελλειπτική τροχιά της γης γύρω από τον ήλιο· η ηλιακή δραστηριότητα· η κλίση του άξονα της γης κοκ. Προσωπικά δεν ανησυχώ καθόλου· γιατί όπως είπε και ο Αριστοτέλης: Η φύσις ουδέν ποιεί άλματα!

Γιατί όμως τόση εμμονή με την «Κλιματική Αλλαγή»; Ισχύει ακόμη μια φορά η απάντηση του Σπύρου Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο: Είναι πολλά τα λεφτά Άρη! Η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 20% μέχρι το 2020 (συγκριτικά με το 1990), με ε τ ή σ ι ο κόστος €250 δισ. (για να έχουμε μια αίσθηση του ποσού, το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι 320 δισ.)· ο τελικός σκοπός τους —άκουσον άκουσον!— είναι να μειωθεί η θερμοκρασία του πλανήτη στο τέλος του 21ου αιώνα κατά 1/10 ενός βαθμού Farenheit (πηγή: The Wall Street Journal). Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το! Αναρωτιέστε ακόμη: Γιατί τόσοι επιστήμονες, ακτιβιστές και πολιτικοί στηρίζουν την «Κλιματική Αλλαγή»; Γιατί πουλάνε συνεχώς φόβο προβλέποντας από αύξηση της ακμής και της τριχόπτωσης μέχρι εμφυλίους πολέμους και οικολογικές καταστροφές;

Με τα τεράστια ποσά της «Κλιματικής Αλλαγής», κάποιοι ελάχιστοι προωθούν την παγκόσμια κοινωνική ουτοπία τους· κάποιοι άλλοι βιοπορίζονται ή υπάρχουν χάρη σε αυτήν· οι περισσότεροι όμως την υποστηρίζουν ενεργά διότι επιτέλους πιστεύουν σε κάτι πέρα από τον εαυτό τους, η ζωή τους αποκτάει κάποιο νόημα και κυρίως . . . δεν πλήττουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.