Ενεργειακές απάτες με ορυκτά καύσιμα

Πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Δονάλδος Τράμβιος στο Τουίτερ (να ενημερώνεστε απευθείας από συγκεκριμένους ανθρώπους στα κοινωνικά δίκτυα — τα ΜΜΕ δεν ενημερώνουν, αποπροσανατολίζουν) ανακοίνωσε το τέλος του «πολέμου κατά του κάρβουνου»· δηλώνοντας πως η παραγωγή άνθρακα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,8% το τελευταίο έτος — σε αντίθεση με την συνεχή μείωση 31,5% των τελευταίων 10 ετών. Αυτό δεν θα το διαβάσετε πουθενά, έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία, γιατί μέσω του πολέμου ενάντια στο κάρβουνο και όλα τα ορυκτά καύσιμα (με πρόσχημα την «υπερθέρμανση του πλανήτη» ή στην πιο μοδάτη της εκδοχή την «κλιματική αλλαγή»)· κάποιοι χρηματοδοτούν διεθνώς την κοινωνική ουτοπία τους: τον μετα-άνθρωπο, τον «απελευθερωμένο» από θρησκεία και πατρίδα ειρηνικό τύπο που θα δουλεύει για να πληρώνει λογαριασμούς. Τα ποσά που παίζονται σε αυτή την απάτη είναι τεράστια.

Η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 20% μέχρι το 2020 (συγκριτικά με το 1990), με ετήσιο κόστος €250 δισ. (για να έχουμε μια αίσθηση του ποσού, το ελληνικό δημόσιο χρέος έφτασε 320 δισ. σε διακόσια χρόνια)· με τελικό σκοπό να μειωθεί η θερμοκρασία του πλανήτη στο τέλος του 21ου αιώνα κατά 1/10 ενός βαθμού Farenheit (το οποίο ουσιαστικά είναι μη μετρήσιμο). Αυτό που βλέπουν και οι τυφλοί ως απάτη  — αδυνατούν να το δουν οι εθελοτυφλούντες. Γιατί όμως πόλεμος ειδικά στο κάρβουνο; Διότι έχει διεθνώς ακόμη πολύ μεγάλα αποθέματα.

Αν φέρναμε έναν άνθρωπο από μια μεγαλούπολη της Δύσης προ 200 ετών, σε μια μεγαλούπολη του σήμερα — σε αντίθεση με αυτά που μας λένε, θα πάθαινε πλάκα από την καθαρότητα του περιβάλλοντος και την γενικότερη υγιεινή που επικρατεί: αέρας καθαρός (στην Αθήνα του 19ου αι. η σκόνη στους δρόμους ήταν ανυπόφορη, στο Λονδίνο ή στο Λος Άντζελες πεθαίνανε από τις αναθυμιάσεις των τζακιών)· νερό ασφαλές (από εκεί ξεκινούσαν πολλές ασθένειες)· και το κυριότερο, άνθρωποι που δεν κρυώνουν, ούτε ζεσταίνονται. Όλη αυτή η μεγαλειώδης βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: την ενέργεια. Και συγκεκριμένα την φθηνή ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα: το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία με την συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας γίνονται όλο και λιγότερο μολυσματικά. Τα πάντα έχουν κάποιο περιβαλλοντολογικό κόστος, στην περίπτωση όμως των ορυκτών καυσίμων τα οφέλη τους υπερβαίνουν αυτό το κόστος με μεγάλη διαφορά· όποιος δεν το πιστεύει, ας μην πίνει νερό βρύσης, ας μην οδηγεί και ας μην χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό.

Ο ηλεκτρισμός στην Δύση προέρχεται περίπου: 65% από ορυκτά καύσιμα· 10% από υδροηλεκτρικά· 20% από πυρηνικά (η Ελλάδα ευτυχώς δεν έχει)· και 5% από ανανεώσιμες πηγές όπως φωτοβολταϊκά (1%) και ανεμογεννήτριες (4%). Γιατί όμως το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από κάτι τόσο καθαρό και τζάμπα όπως ο ήλιος και ο άνεμος παραμένει τόσο χαμηλό; Διότι η διαδικασία μετατροπής της αδύναμης και αναξιόπιστης ενέργειας του ήλιου και του ανέμου σε χρησιμοποιήσιμη μορφή είναι πανάκριβη: έτσι, η θερμική κιλοβατώρα προκύπτει περίπου 7 φορές φθηνότερη. Καμιά οικονομία δεν μπορεί να αντέξει αυτή την διαφορά (στην Ελλάδα αυτό μας έχει κοστίσει πάρα πολύ ακριβά, αλλά υποχρεωνόμαστε λόγω ΕΕ να χρηματοδοτούμε τον παραλογισμό). Ακόμα και την Γερμανία που την έβαλαν να επιχορηγήσει την βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πάρα πολλά δισ. Ευρώ, λιγότερο από το 10% της συνολικής ενέργειάς της προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο.

Οπότε τώρα γίνεται εύκολα κατανοητό πως το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο επίσης επιχορηγείται με απίστευτα ποσά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, στην πραγματικότητα είναι καρβουνοκίνητο, διότι ο ηλεκτρική ενέργεια που το φορτίζει προέρχεται κυρίως από κάρβουνο. Επίσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκτός από ακριβότερα στην αρχική αγορά τους, προκύπτουν και ακριβότερα στην διάρκεια ζωής τους: περίπου 50% κοστίζουν περισσότερο από τα αντίστοιχα συμβατικά, σε μια διάρκεια 20 ετών (πηγή: consulting firm Arthur D. Little). Όσον, δε, αφορά το οικολογικό τους πλεονέκτημα είναι μύθευμα, δεν διαφέρουν από τα συμβατικά, λόγω της άκρως αντιοικολογικής  διαδικασίας στην παραγωγή της μπαταρίας τους (πηγή: Journal of Industrial Ecology).

Όλα αυτά που ακούγονται κατά των ορυκτών καυσίμων και υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μούφα για να αρμέγουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ενώ συγχρόνως τα ΜΜΕ φροντίζουν να μας γεμίζουν ενοχές με επιχειρήματα του τύπου «σώστε τον πλανήτη από τους ανθρώπους» — εμείς όμως οφείλουμε να επιμένουμε: «να βελτιώνουμε τον πλανήτη για τους ανθρώπους». Όποτε αναφέρονται λοιπόν οι όροι: «υπερθέρμανση του πλανήτη», «κλιματική αλλαγή», «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», «φωτοβολταϊκά», «ανεμογεννήτριες», «ηλεκτρικά αυτοκίνητα»· να ξέρετε πως σας εξαπατούν και σας κλέβουν.

Δυστυχώς είναι πιο εύκολο να εξαπατήσεις τον κόσμο παρά να τον πείσεις πως τον εξαπατούν.

Μια σκέψη στο “Ενεργειακές απάτες με ορυκτά καύσιμα”

  1. Η απλή φυσική έχει απάντηση σε όλα αυτά.Οι μορφές ενέργειας με μεγαλύτερη απόδοση έχουν μικρότερες επιπτώσεις.Γιαυτο και μια ανεμογεννήτρια είναι πολλαπλά πιο δαπανηρή σε ενέργειε από το πετρέλαιο.Τα καύσιμα επηρεάζουν μόνο το μικροκλίμα σε μια πόλη και μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (άπνοια κτλ)Η διάφορα θερμοκρασίας μέρας-νυχτας δείχνει ποιος είναι υπεύθυνος για την θερμοκρασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.