Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Χθες παρακολούθησα για λίγο στην ΕΡΤ-1 μια εκπομπή για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πραγματικά εξοργίστηκα, διότι ουσιαστικά εξίσωνε νομικά το κάπνισμα με το άτμισμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΔΕΝ είναι πραγματικό τσιγάρο: αντί για ταμπάκο περιέχει ατμοποιημένο υγρό με νικοτίνη, το οποίο ο χρήστης εισπνέει. Προσοχή, εισπνέει ατμό — όχι καπνό. Αυτό είναι σημαντικό διότι το μεγάλο κακό στον καπνιστή προκαλείται από την καύση του τσιγάρου, η οποία απελευθερώνει εκατοντάδες τοξικές ουσίες, γνωστές ως πίσσα. Για αυτό ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ενημέρωσε τους Βρετανούς για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εξής: το άτμισμα είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα· βοηθάει την διακοπή του καπνίσματος· και το σημαντικότερο, δεν γίνεται μόδα.

Βέβαια το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, μια εθιστική ουσία που διεγείρει τις αισθήσεις, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει κιόλας. Ωστόσο, η νικοτίνη δεν συνδέεται με σοβαρά προβλήματα στην υγεία, όπως περίπου και η καφεΐνη (την οποία αν έπαιρνες μέσω καύσης, όχι ροφήματος, θα ήταν απείρως πιο επιβλαβής). Κοντολογίς: οι άνθρωποι καπνίζουν για την νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από την πίσσα· έτσι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύτιμο διότι σου προσφέρει νικοτίνη χωρίς πίσσα.

Λογικά θα περίμενε κανείς να είχε ενθουσιαστεί η διοίκηση Ομπάμα στην Αμερική από την εφεύρεσή του. Δυστυχώς, συνέβη το ακριβώς αντίθετο, εξίσωσαν το άτμισμα με το κάπνισμα και έθεσαν τεράστια εμπόδια στην ανάπτυξη του κλάδου (χωρίς υπερβολή στο μυαλό τους κάπνισμα και ρατσισμός εξισώνονται). Στην Καλιφόρνια μάλιστα απαγόρευσαν το κάπνισμα σχεδόν παντού: από ανοικτούς χώρους, όπως παραλίες και παγκάκια, μέχρι σχεδόν στο ίδιο σου το σπίτι — στην κυριολεξία, είναι πιο αποδεκτό να κρατάς στα χέρια σου πιστόλι παρά τσιγάρο. Την ίδια ακριβώς στάση υιοθέτησαν και οι ταγοί (ποιοι είναι αυτοί;) της ΕΕ εκδίδοντας σχετική υποχρεωτική Οδηγία για τις χώρες μέλη (την βρετανική ανακοίνωση δεν την εξέδωσε το υπουργείο τους, έβαλε άλλους).

Το Ελλαδικό Υπουργείο Υγείας δυστυχώς υιοθέτησε —άκριτα!— την σχετική οδηγία της ΕΕ που εξοβελίζει το άτμισμα από τους δημόσιους χώρους, πέρα από κάθε λογική. Εδώ όμως δεν απάντησε κάποιος Δημόσιος Οργανισμός, αλλά ο ίδιος ο Ελληνικός λαός που δεν μασάει από αυτά και, έστω στην υπερβολική υπερβολή του, ακύρωσε de facto τον αντικαπνιστικό νόμο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μαζί με το hate speech, αποτελούν τις μεγαλύτερες αποδείξεις της παρεκτροπής διεθνώς των φιλελεύθερων σε φιλελέδες που ουσιαστικά αποτελεί την αυτοαναίρεσή τους (όπως ακριβώς κάποτε η ανεξέλεγκτη εξουσία μετέτρεψε συντηρητικούς σε ναζιστές αμαυρώνοντας το πνεύμα, σοσιαλιστές σε κομμουνιστές ισοπεδώνοντας την ισότητα· έτσι και τώρα οι φιλελέδες, με την ανεξέλεγκτη εξουσία στα ΜΜΕ, παρεκτράπηκαν φιμώνοντας την ελευθερία).

Η εμφάνιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου απέδειξε περίτρανα πως στόχος του αντικαπνιστικού νόμου διεθνώς δεν ήταν η βελτίωση της δημόσιας υγείας, αλλά ο περιορισμός της ανάγκης για Δημοκρατία (εμείς ξέρουμε καλύτερα από σένα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.