Φεμινισμός: έδωσε Authority στην γυναίκα και της πήρε Power

Η Phyllis Schlafly, γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας, πολιτικός και αντιφεμινίστρια, η οποία πέθανε πρόσφατα σε μεγάλη ηλικία, άρχιζε πάντα τις δημόσιες ομιλίες της με την εξής φράση: «Ευχαριστώ τον σύζυγό μου που μου επέτρεψε σήμερα να έρθω στην συγκέντρωσή σας» (ο σύζυγός της άγνωστος, ουδείς τον ήξερε). Γιατί όμως μια τόσο ικανή και επιτυχημένη γυναίκα άρχιζε τις ομιλίες της με μια τόσο φαινομενικά υποτιμητική γι’ αυτήν δήλωση; Το ποιος έχει το πάνω χέρι σε μια σχέση, είναι ένα χαοτικό ερώτημα — όχι λιγότερο χαοτικό από τον προβληματισμό γύρω από το κοσμικό Big Bang.

Στην αγγλική γλώσσα υπάρχουν δύο λέξεις, Authority και Power, που σημαίνουν και οι δύο «εξουσία», έχουν όμως μια πολύ λεπτή διαφορά: Authority έχει πάντα ο ιεραρχικά ανώτερος, ο οποίος όμως δεν έχει απαραίτητα και Power. Επί παραδείγματι: ο εργοδότης βάσει διευθυντικού δικαιώματος, έχει αδιαμφισβήτητα authority πάνω στον εργαζόμενο, αν όμως δεν μπορεί να τον απολύσει επειδή λ.χ. είναι αναντικατάστατος, τότε δεν έχει Power — αντιθέτως, ο αναντικατάστατος εργαζόμενος έχει Power, χωρίς να έχει Authority. Είναι σύνηθες φαινόμενο στην ζωή, de jure να έχεις Authority, αλλά de facto, το Power να το έχει κάποιος άλλος· φαινόμενη vs πραγματική εξουσία.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και μέσα στην οικογένεια. Ο άνθρωπος είναι ζώον, εκτός από πολιτικόν, και ιεραρχικόν: οι ισότητες υφίσταται μόνο μέσα στα νομικά εγχειρίδια. Αν μια ιεραρχία καταργηθεί, νομοτελειακά κάποια άλλη θα την αντικαταστήσει. Οπότε τίθεται το εύλογο ερώτημα: για τους ιεραρχικά κατώτερους υπάρχει προστασία; Φυσικά υπάρχει, η φύση έχει προνοήσει, διότι άλλο η ιεραρχική εξουσία και άλλο η πραγματική. Την ιεραρχική εξουσία στην οικογένεια δεν μπορεί να μην την έχει ο άντρας, είναι ενάντια στην ίδια του την φύση· οφείλει να άρχει επί της γυναίκας και των παιδιών, που είναι στην φύση τους να άρχονται. Στην πραγματικότητα όμως, επειδή η οικογένεια δεν είναι άθροισμα ατόμων, αλλά ένα σύνολο διαπροσωπικών σχέσεων όπου 1 + 1 σπάνια κάνει 2· η πραγματική εξουσία πάντα ασκείται από αυτόν που έχει την υψηλότερη διαπροσωπική ευφυΐα: την γυναίκα. Για την γυναίκα, ο άντρας ήταν ανέκαθεν ένα ακόμη παιδί μέσα στην οικογένεια.

Ας μελετήσουμε όμως την ανατομία της γαμικής σχέσης, από το Big Click στο Big Divorce. Στην Δύση οι γάμοι πλέον δεν ξεκινάνε στα υποθηκοφυλακεία, αλλά στα ηλιοβασιλέματα, με το στερεοτυπικό ρομάντζο των σφιχταγκαλιασμένων αγαπητικών, τους αναστεναγμούς πόθου και τα προφορικά συμβόλαια αγάπης — ει δυνατόν και πέρα από τον θάνατο. Οι θιασώτες του έρωτα, αν και τοποθετούν το βίωμά τους στο κέντρο της ύπαρξής τους ή μάλλον αντλούν υπαρξιακό νόημα από αυτό, είναι αψίκοροι, δηλαδή βαριούνται εύκολα και σαν τον Καζανόβα, δεν αργούν να πουν: next please! — και ό,τι άλλο μπορείτε να ανακαλέσετε στον νου σας από τους τρανούς και θρυλικούς έρωτες της ζωής, του βιβλίου ή της οθόνης. Αν, παρ’ όλα αυτά, ξεπεραστεί η σύντομη ημερομηνία λήξης αυτών των σχέσεων, κάποια στιγμή ο έρωτας μεταλλάσσεται ανώδυνα και ειρηνικά σε στοργή, η οποία είναι όμορη έννοια με την φιλία: αναπτύσσεται βαθμιαία, είναι ανθεκτική στον χρόνο, χωρίς απότομες εξάρσεις και υφέσεις και χωρίς βίαιους συναισθηματικούς κυματισμούς.

Η γυναίκα τότε αναζητά στον άντρα τις «αντρικές» του αρετές: να την στηρίζει· να την βοηθάει στα δύσκολα· στα χειρωνακτικά· να σκοτώνει ζωύφια· να ξεβιδώνει καπάκια· να αλλάζει λάστιχα· να ενδιαφέρεται να βρει τον ειδικό για το καζανάκι που τρέχει· να την προσέχει (λ.χ. αν κρυώνει, αν έχει νερό στο ποτήρι, αν θέλει να φύγει ή περνάει καλά κοκ)· και κυρίως να την κάνει να νιώθει συναισθηματική σταθερότητα και ασφάλεια. Με την σειρά του, ο άντρας αναζητά στην γυναίκα τις «γυναικείες» της αρετές: να τον φροντίζει (λ.χ. αν έφαγε, αν έβαλε ζακέτα, αν ξεκουράστηκε αρκετά, αν είναι καλή η μέρα του κοκ)· να τον στηρίζει· να είναι δίπλα του στα δύσκολα, ό,τι και να συμβεί (ανεργία, αρρώστια)· να τον ξεσηκώνει ερωτικά προσέχοντας τον εαυτό της· να τον κάνει να νιώθει πολύτιμος και μοναδικός· γιατί πως θα της εξασφαλίσει έναν ασφαλή κόσμο, αν δεν μπορεί να στηριχτεί στον θαυμασμό της; Αυτά συνέβαιναν επί χιλιετίες — πλην της δικής μας γενιάς.

O φεμινισμός έδωσε Authority στην γυναίκα και της πήρε Power, η γυναίκα έχασε τον έλεγχο της οικογένειας και όλα διαλύθηκαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.