Γυναικεία προδοσία και εγκατάλειψη

Στον προσωπικό και επαγγελματικό μου περίγυρο, είδα πάμπολλες συζύγους να εγκαταλείπουν πρώτες το καράβι στην τρικυμία — πριν αλέκτορα λαλήσαι! Οπότε για όσους αναρωτιούνται: αν οι γυναίκες έχουν την προδοσία στο αίμα τους; Η δική μου απάντηση είναι τελεσίδικα: ναι! (εκκρίνεται κάπου μαζί με τα οιστρογόνα). Το πρόβλημα, μάλιστα, έχει πάρει απίστευτες διαστάσεις τις τελευταίες δεκαετίες, ακολουθώντας το γενικότερο πρόβλημα της κρίσης των ανθρωπίνων σχέσεων και ειδικά του γάμου. Το παράδειγμα της Βίκης Σταμάτη που οδυρόταν στο πλευρό του κατεστραμμένου άνδρα της Άκη Τσοχατζόπουλου —απειλώντας θεούς και δαίμονες— αποτελεί τραγική εξαίρεση και με συγκίνησε βαθύτατα· τα κρυμμένα χρήματα δεν αρκούν για να αμφισβητήσουν τα κίνητρά της. Η κοινή γνώμη δεν το εκτίμησε· γιατί διψάει για αίμα, σπέρμα και στέμμα — όσοι ξέρουμε τι παίζει στην πιάτσα, το εκτιμήσαμε.

Κλειδί στην γυναικεία ψυχή αποτελεί το ένστικτο της μητρότητας: αφενός, η αναζήτηση των κατάλληλων γονιδίων έχει ακονίσει την ικανότητά της να κρίνει ανθρώπους (σαφώς ανώτερη η κρίση της του άνδρα)· αφετέρου, η συνεχής προσπάθεια διαμόρφωσης ασφαλούς περιβάλλοντος ανατροφής των παιδιών, την κάνει φύσει συντηρητική, παίρνει δύσκολα ρίσκα. Της στερεί, δηλαδή, την πρώτη και σημαντικότερη από τις αρετές: το θάρρος, μιας και δεν το καλλιεργεί. Ο Πλάτων θεωρούσε ως σημαντικότερες αρετές: την ανδρεία, την δικαιοσύνη, την σύνεση και την σωφροσύνη (εγκράτεια). Με αυτή την σειρά· διότι χωρίς θάρρος, δεν μπορείς να είσαι δίκαιος (μάλλον ούτε τα υπόλοιπα). Το να υπερασπίσεις το δίκαιο, έναντι των συμφερόντων των ισχυρών, απαιτεί πάρα πολύ θάρρος. Έτι περαιτέρω, χωρίς θάρρος δεν μπορείς να είσαι ούτε φίλος, ούτε ειλικρινής· διότι θάρρος απαιτείται την δύσκολη στιγμή, στην οποία —τότε και μόνο τότε— αποδεικνύεται η φιλία ή η φιλαλήθεια. Για αυτό οι γυναικείες φιλίες είναι συνήθως της πλάκας και τα ψέματά τους, που μας ομορφαίνουν την ζωή, ακατάπαυστα.

Εδώ ανοίγουμε μια παρένθεση. Οι σκέψεις αυτές θέτουν ένα άλλο σοβαρό θέμα: μια γυναίκα μπορεί να είναι δικαστής; Μπορεί· όχι όμως επειδή είναι φύσει δίκαια, αλλά λόγω της ανεπτυγμένης ικανότητάς της να κρίνει ανθρώπινους χαρακτήρες καλύτερα από τους άνδρες. Όταν ξεφύγουμε ως κοινωνία από την πολιτική ορθότητα και την τρομοκρατία των «στερεοτύπων», θα μπορούμε ελεύθερα να στοχαστούμε πως αυτές οι διαφορές μπορούν να λειτουργήσουν επ’ ωφελεία της δικαιοσύνης και της κοινωνίας γενικότερα — κυρίως, να απεγκλωβιστούμε από την ισοπεδωτική «διαφορετικότητα». Κλείνει η παρένθεση.

Όπως έλεγε και ο μέγας ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής Ντοστογιέφσκι: «η ζωή μιας γυναίκας είναι η συνεχής αναζήτηση ενός αφέντη». Σοκαριστικό μεν —για εμάς σήμερα—, αληθινό δε: η γυναίκα χωρίς έναν άνδρα να υποταχθεί, είναι δυστυχής. Πηγή μόνιμων τραγικών εσωτερικών συγκρούσεων στην σύγχρονη γυναίκα το δίπολο: υποταγή vs χειραφέτηση. Δεν είναι φτιαγμένες να αποτελούν το αντικείμενο πόθου των πολλών, αλλά την ευτυχία του ενός. Πρώτες οι γυναίκες το ξέρουν αυτό, καθαρά από ένστικτο· ας αναλογιστούν μόνο: ως μάνες, πως ανατρέφουν τους γιους τους· ως ερωμένες, πως έλκονται από την εξουσία· ως φίλες, πως αρέσκονται στα κεράσματα· ως γκόμενες, πως κρύβουν τον αριθμό των πρώην. Μοιραία για εμάς, όταν ο «αφέντης» δεν ανταποκρίνεται στις «αφεντιά» του, αναζητείται επόμενος.

Σε κάθε αφοσιωμένη σύντροφο, αν προσέξουμε καλά: στο ένα μάτι λάμπει η αφοσίωση και στο άλλο ο υπολογισμός. Η προδοσία τελικά ανήκει στην φύση της (για να προλάβω τυχόν ενστάσεις: η ανδρική απιστία δεν είναι προδοσία, αλλά αταξία — η σύζυγος που βλέπει τον άντρα της ανταγωνιστικά και όχι σαν ένα ακόμη παιδί, έχει a priori αποτύχει, βλέπε άρθρο για την ανδρική απιστία).

Τα καλά νέα για τους άντρες είναι ότι όσο περισσότερες φορές τους πουλάνε οι γυναίκες, τόσο μεγαλώνει η αξία τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.