Η «αρπαχτή» για τον άνδρα δεν είναι απιστία, είναι αταξία

Το 1925 ο Αμερικάνος πρόεδρος John Calvin Coolidge επισκέφθηκε με τη σύζυγο του μια ορνιθοτροφική μονάδα. Η πρώτη κυρία παρακολουθώντας τον κόκορα να πηδάει μια κότα ρώτησε τον υπεύθυνο: «πόσες φορές την ημέρα ζευγαρώνει ένας πετεινός;». «Μέχρι και 12 φορές», απάντησε εκείνος. Τότε είπε καυστικά η κυρία Coolidge: «Παρακαλώ, να το αναφέρετε αυτό στον κύριο πρόεδρο». Σκέφτηκε για λίγο ο πρόεδρος και ρώτησε τον υπεύθυνο: «Αυτό συμβαίνει κάθε φορά με την ίδια κότα;». Οπότε πήρε την απάντηση: «Α, όχι, κύριε Πρόεδρε· κάθε φορά και με διαφορετική». «Παρακαλώ, να το αναφέρετε αυτό στην κυρία Coolidge», είπε χαμογελώντας ο κύριος Coolidge. Η πιο αντιπροσωπευτική ιστορία για την ανδρική απιστία.

Δεν υφίσταται καμιά ισότητα στην απιστία άντρα και γυναίκας, διότι διαφέρουν θεμελιωδώς ως προς τα κίνητρα και τα αποτελέσματά τους. Στον άντρα σύνηθες κίνητρο είναι το «διαιτολόγιο»: «βαρέθηκα να τρώω το ίδιο και το ίδιο!». Για αυτό στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι ερωμένες είναι χειρότερες από τις συζύγους. Στην γυναίκα αντιθέτως το πιο πιθανό κίνητρο είναι η «εκδίκηση»: «τον πλήρωσα με το ίδιο νόμισμα!». Για αυτό στην πλειοψηφία, εραστής θα είναι ο πρώτος διαθέσιμος από τον κύκλο της και συνήθως αυτός που θα πληγώσει περισσότερο τον παραστρατημένο. Αν οι απιστίες όμως παρέμεναν ένα «one night stand» και τέρμα θα ήταν μικρό το κακό. Δεν είναι όμως έτσι, τουλάχιστον όχι και για τους δύο.

Ο άντρας που θα απιστήσει θέλει πάντα να επιστρέψει στην οικογένεια: δεν διακινδυνεύει το σπίτι του για μια «αρπαχτή»· ούτε καν για μια εξωσυζυγική «σχέση» που ουσιαστικά για αυτόν παραμένει άθροισμα «αρπαχτών»· ούτε αισθάνεται συναισθηματικά αποκομμένος από την σύζυγο. Θα γίνω πιο τολμηρός, πολλές φορές επιστρέφει στην σύζυγο πιο πλήρης συναισθηματικά μιας και επιβεβαίωσε τον ανδρισμό του. Εδώ τίθεται το ερώτημα: «γιατί δεν επιβεβαίωνε τον ανδρισμό του με την σύζυγο;». Πιθανόν να συνάντησε ανυπέρβλητα εμπόδια, επί παραδείγματι: το μεγαλύτερο εισόδημα της γυναίκας αποτελεί την καλύτερη συνταγή απομάκρυνσης του άνδρα. Μην ξεχνάμε πως παραμένει πάντα στον πυρήνα της ανδρικής φύσης το ένστικτο του «κυνηγού»: να γυρίζει έξω αναζητώντας φαγητό για την οικογένεια, εξασφαλίζοντάς την συγχρόνως από κινδύνους. Αν δεν επιβεβαιώσει αυτό τον υπαρξιακό ρόλο του μέσα στην οικογένεια, θα στραφεί εκτός.

Με την σειρά της, στην γυναίκα η επιθυμία για σεξ δεν έχει την αίσθηση της πείνας όπως στον άνδρα, αλλά της όρεξης. Γεγονός που σημαίνει πως δεν βιάζεται μέσα της και επενδύει συναισθηματικά στην «αρπαχτή», σε σημείο που να μην την βλέπει απλά σαν ένα διαφορετικό «πιάτο». Η απιστία για την γυναίκα είναι η αρχή του τέλους για την οικογένειά της. Η οικογένεια πρωταρχικά είναι σύνολο υπαρξιακών συναισθηματικών δεσμών — δευτερευόντως είναι αμφοτεροβαρής σύμβαση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων προς αμοιβαίο όφελος. Όταν η ίδια αρχίσει να μοιράζει συναίσθημα δεξιά και αριστερά είναι θέμα χρόνου το «game over». Το πρόβλημα δεν είναι ηθικό, αλλά υπαρξιακό: η γυναίκα από την φύση της είναι έτσι φτιαγμένη που ο κόλπος της να προορίζεται για την ευτυχία του ενός — όχι την χαρά των πολλών.

Καμιά ισότητα μεταξύ άνδρα και γυναίκας δεν υπάρχει στην οικογένεια. Η γυναίκα είναι σαφώς ανώτερη του ανδρός, λόγω της αδιαμφισβήτητα υψηλότερης συναισθηματικής νοημοσύνης της. Ουσιαστικά αυτή άρχει μέσα στην οικογένεια — τύποις μόνο ο άνδρας απλά για λόγους επιβεβαίωσης. Η σύζυγος παραμένει γυναίκα μέσα στον γάμο της, στον βαθμό που δεν βλέπει ανταγωνιστικά τον άνδρα της ως ίσο προς ίσο, αλλά αφ’ υψηλού ως ένα ακόμη παιδί της.

Η «αρπαχτή» για τον άνδρα δεν είναι απιστία, είναι αταξία.

Μια σκέψη στο “Η «αρπαχτή» για τον άνδρα δεν είναι απιστία, είναι αταξία”

  1. Στο σχολειο αυτογνωσιας του ανδρα , οι γυναικες ειναι οι ταξεις. Το μονο “κακο” με αυτο το σχολειο , ειναι οτι εκδιδει μονο “ενδεικτικα” για την επομενη ταξη, αλλα Ποτε “απολυτηριο” ! Βεβαιως, δεν εκδιδει καν “ευκολα” ενδεικτικα , οι εξετασεις ειναι αυστηροτατες και μενεις στην ιδια ταξη για πλακα ! ασε που, συνηθως νομιζεις οτι προβιβαστηκες επειδη απλως αλλαξε η δασκαλα …Ας ειναι καλα να μας βασανιζουν , μονο ετσι μαθαινεις μερικα πραγματα για τον εαυτο σου και γινεσαι καλυτερος ανδρας !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.