Αγάπη vs Έρωτας μέσα στον γάμο

Κάποια στιγμή μια παλιά φίλη μου από τα φοιτητικά χρόνια, δικαστής, ήρθε με τον άντρα της για να υποβάλουν αίτηση διαζυγίου. Ήταν και οι δύο πάρα πολύ στενοχωρημένοι, αυτή όμως ήταν συγχρόνως και πολύ θυμωμένη. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση ακόμα και για μένα που ήμουν ουδέτερος και συνηθισμένος σε συγκρουσιακές καταστάσεις τύπου: αγάπη vs έρωτας. Στην ερώτησή μου που είναι το πρόβλημα, η σύζυγος μου απάντησε πως ο άντρας της διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Τότε αυτός της είπε: «μα δεν αγαπάω αυτήν, εσένα αγαπάω». Τι έλεγε στην πραγματικότητα στην γυναίκα του: εσένα αγαπάω, με αυτήν απλώς ήμουν ερωτευμένος.

Επειδή πλέον δεν ερωτευόμαστε, καλό είναι να ξαναθυμηθούμε τι σημαίνει ερωτεύομαι έναν άνθρωπο: μαγνητική έλξη· εισβολή του άλλου στην φαντασία και στις σκέψεις μας· έντονη επιθυμία για σχέση μαζί του· το σημαντικότερο, δεν μπορείς να εμποδίσεις τον εαυτό σου από το να τον θέλει. Αν βάλεις την αγάπη με τον έρωτα να ανταγωνισθούν, ο έρωτας θα συντρίψει την αγάπη. Η κρατούσα άποψη είναι πως ο πρωταρχικός λόγος που παντρευόμαστε έναν άνθρωπο είναι ο έρωτας που μετέπειτα αυτός μετασχηματίζεται σε αγάπη.

Στην πραγματικότητα όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, διολισθαίνει σε ένα είδος συνεργασίας· ναι, σε αυτή την ψυχρή ανταλλακτική σχέση: εκτιμούμε ο ένας τον άλλον· έχουμε παιδιά· στεγαστικό δάνειο· κοινούς φίλους· ζούμε άνετα· και κυρίως, δεν έχουμε που αλλού να πάμε. Ακόμα όμως και αν αγαπιόμαστε και αισθανόμαστε να ανήκουμε ο ένας στον άλλον, λείπει η έντονη ερωτική επιθυμία να είμαστε μαζί: να μην μπορούμε οι άντρες να πάρουμε τα χέρια μας από την γυναίκα μας. Η αγάπη είναι ζεστή και ουσιαστική, στερείται όμως πάθους και ηλεκτρισμού· έτσι τα κορμιά βαριούνται (υπολογίζεται πως το 25% των γάμων είναι πλατωνικοί). Όταν ο γάμος χάσει την έντονη ερωτική έλξη καταλήγει σε κάτι σαν φυλακή· τα δεσμά του είναι τόσο βαριά που δεν φτάνουν δύο για να τα σηκώσουν – χρειάζονται τρεις.

Μετά την συζήτηση και με τους δύο, αν και ήμουν φίλος της συζύγου, ζήτησα να μιλήσω μόνος με τον σύζυγο. Ήταν ένας εξαιρετικά σκεπτόμενος και άξιος άνθρωπος· του μίλησα πρώτος για τις δικές μου αμαρτίες για να μην αισθάνεται πως τον κρίνω. Του ζήτησα να μου δείξει μια φωτογραφία της ερωμένης· μετά βίας συγκράτησα την έκπληξή μου, ήταν ολόιδια η γυναίκα του. Μετά από συζήτηση καταλήξαμε στο τι κάνει μια ερωμένη πιο ελκυστική από την σύζυγο, τα εξής δύο λοιπόν: η έλλειψη οικειότητας και η αίσθηση του απαγορευμένου. Η οικειότητα είναι, αφενός, σωματική (το να βλέπεις συνέχεια γυμνή την γυναίκα σου και το routine sex ξενερώνουν την σχέση)· και αφετέρου, πνευματική (αφαιρείται κάθε αίσθηση μυστηρίου που ιντριγκάρει το πνεύμα). Την έλξη του απαγορευμένου την καταλαβαίνουμε όλοι: πόσο πιο γλυκό είναι ένα απαγορευμένο φιλί.

Οι γυναίκες μας πρέπει να προσπαθούν να αμβλύνουν τρόπον τινά αυτά τα δύο «μειονεκτήματά» τους, την πολλή οικειότητα και την έλλειψη του απαγορευμένου: λ.χ. να μην κυκλοφορούν χωρίς λόγο γυμνές μπροστά μας, για να αποφύγουν τον απομαγνητισμό του κορμιού τους (η γιαγιά μου πριν πεθάνει μου εξομολογήθηκε πως ελάχιστες φορές την είχε δει γυμνή ο παππούς μου)· να αποφεύγουν πάσει θυσία το routine sex (μέσος χρόνος διάρκειας συζυγικού σεξ υπολογίζεται στα 7’· μάλλον μαζί με τα παρακάλια να μας κάτσουν)· να αυξάνουν πάντα την διάρκεια της ερωτικής πράξης (κάνε μου αυτό, κάνε μου εκείνο, κάνε μου το άλλο)· να διατηρήσουν οπωσδήποτε κάποια σφαίρα ιδιωτικότητας (να μην χάνεται εντελώς το μυστήριο)· που και που να μας κάνουν να ζηλεύουμε (δείτε καμιά ταινία της Φίνος Φιλμ) κοκ. Οι άντρες είμαστε μπουνταλάδες σε αυτά και εύκολα χειραγωγήσιμοι.

Η γυναίκα είναι το πιο δημιουργικό και θαυμαστό πλάσμα: της δίνεις σπέρμα και σου επιστρέφει μωρό· της δίνεις τοίχους και σου επιστρέφει σπιτικό· της δίνεις άνοστα χορταρικά και σου επιστρέφει νόστιμο φαΐ. Αυτά είναι αδύνατον για τον άντρα να τα συναγωνιστεί σε προσφορά, οι δικαιωματικούρες περί ισότητας βλάπτουν σοβαρά και τους δύο· περισσότερο όμως την γυναίκα γιατί της αφαιρεί την εξουσία, άρα και την αίσθηση της ευθύνης. Λόγω της μεγάλης δημιουργικότητάς της, η γυναίκα κρατάει στα χέρια της την οικογένεια — όχι ο άντρας. Έτσι η διατήρηση του ενδιαφέροντος του ερωτικού παιχνιδιού βαραίνει σχεδόν αποκλειστικά την γυναίκα· όσο και να ακούγεται άδικο αυτό (επειδή πλέον έχει δύο δουλειές, ενώ ο άντρας μία).

40 χρόνια μετά την σεξουαλική επανάσταση στην Δύση, κάνουμε λιγότερο έρωτα από ποτέ και ο θεσμός του γάμου τείνει να αντικατασταθεί από πολλές διαδοχικές μονογαμικές σχέσεις — ωστόσο, η κοινωνία αναπαράγεται μόνο με την οικογένεια, αυτή είναι το κύτταρό της· το άτομο είναι στείρο.

Στον πετυχημένο γάμο αναπόφευκτα οφείλεις να ερωτεύεσαι πολλές φορές, πάντα τον ίδιο άνθρωπο για να παραμένει η σχέση γαμική — δεν φτάνει η σταθερότητα της αγάπης.

2 σχόλια στο “Αγάπη vs Έρωτας μέσα στον γάμο”

 1. Η αγάπη δεν είναι ένα απλό συναίσθημα.
  Είναι τρόπος ζωής.
  Της δικιάς σου ζωής.
  Μια ζωή απαλλαγμένη απ’τό παρελθόν από περιττό πόνο και από ανθρώπους που δεν αξίζουν.
  Απαλλαγμένη από πράγματα που σε κρατάνε πίσω από πρέπει και συμβιβασμούς δίχως νόημα.
  Αξίζεις την αγάπη, αξίζεις τον έρωτα την ελευθερία, τη ζωή που ονειρεύτηκες κάποτε.

 2. Στον τόπο καταγωγής μου ( ορεινή Δυτ. Μακεδονία ) , μου είπε ο πατέρας μου οι Τζομπαναραιοι ήταν “ενεργητικοί” και πέρα από τα 90 , η Μοιχεία , πόρνες , κλπ σχεδόν ανύπαρκτο φαινόμενο , διότι το θεωρούσαν μεγάλη αμαρτία , γρουσουζιά και “κακό για το σπίτι ” κοκ. Επομένως η γυναίκα τους ήταν μια και μοναδική . Συνήθως συνεσταλμένη , υπακοη , άριστη Μητέρα , χαριτωμένη σαν παιδουλα ( ακόμη και στα βαθιά γεράματα ) , βράχος ηθικής σε σημείο που ( όντως ) ήταν απίθανο λόγω συστολής , να την δει ολοκληρωτικά γυμνή στο φως , ο άνδρας της . Επί πλέον στα παραδοσιακά σπίτια που υπήρχε και περισσότερος χώρος , ο διαχωρισμός ανδρών και γυναικών ήταν εμφανεστερος . Οι δε άνδρες μετά τη δουλειά κατέληγαν στα ( αυστηρώς ανδρικά ,καφενεία ) οι δε Γυναίκες είτε σε προσκυνήματα , βόλτες ανά την περιοχή , είτε σε επισκέψεις μεταξύ τους . Αυτά λίγο πολύ επικρατούσαν σε όλη την Ελλάδα . Ακόμη και στις πόλεις. .Κατά συνέπεια η απουσία της σημερινης ολέθριας εξοικείωσης και ελεεινής εξαχρείωσης , κρατούσαν τον Γάμο ερωτικό , ενδιαφέροντα και ελκυστικό .
  Και βέβαια εκ των πραγμάτων , μέσα στα πλαίσια των ήδη αναρίθμητων ερωτικών και ρομαντικών Δημοτικών τραγουδιών που αυτοί οι αφανείς και αγιασμενοι Προγονοι μας δημιουργούσαν, φυσικά ανεφ επαγγελματιών στιχουργών . Ως προς την νεότερη εποχή συστήνω ανεπιφύλακτα τα κινηματογραφικα Αριστουργήματα της Μάρθας Βούρτση η οποία απέδωσε κατά την ταπεινή μου γνώμη όσο καμία άλλη ηθοποιός, την αυθεντική Ελληνίδα και τον αυθεντικό Γαμηλειο έρωτα . Και για τα οποία έργα έκαναν ουρές στους δρόμους οι πρόγονοι μας . Το ότι σήμερα έχουν πέραση τα Τουρκικα αισθηματικά σήριαλ, είναι ελπιδοφόρο και απόλυτα ενδεικτικό ότι το DNA και τα βάθη της ψυχής του λαού μας τουλάχιστον σε ένα ευλογημένο ποσοστό έχουν κορεσθει και αηδιασει από την εγχώρια EURO Γρεκυλικη Κόπρο του θεαματικού Αυγειου και ζητά απεγνωσμένα έστω και ασυνείδητα μισ διαφυγή από τον απαίσιο εγκλωβισμό του .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.